Utusan - 20121028

Utusan - 20121028

 

LELAKI ini tidak pernah terfikir tindakannya mendermakan sebahagian hatinya kira-kira 12 tahun lalu dapat mengubah kehidupan Nurul Afiqah Mohd. Zahir.
Biarpun tanpa pertalian keluarga. Idris Mohamad, 40, ikhlas menghulurkan bantuan bagi membolehkan Afiqah yang ketika itu baru berusia setahun menyambung hidup.
Semuanya atas rasa simpati setelah membaca paparan kisah Afiqah yang menyayat hati pada tahun 2000.
Kejayaan Wan Mohd. Hafizam Wan Ismail mendermakan sebahagian hatinya kepada Mahd. Afiq Iqmal Muhammad Zaini, 14 bulan memberi dorongan dan keberanian kepadanya untuk melakukan pengorbanan sama terhadap Afiqah.
Idris dapat merasai peritnya penderitaan yang ditanggung oleh Afiqah dan harapan kedua ibu bapa kanak-kanak itu untuk melihat pembedahan anak mereka berjaya.
“Saya pernah mendermakan separuh hati saya kepada adik Nurul Afiqah pada tahun 2000. Ketika itu dia dalam keadaan cukup khtikal. Saya hanya mahu dia terus hidup.
“Alhamdulillah, hati saya sesuai dengan Nurul Afiqah. Kini dia telah berusia 13 tahun. Saya akan terus membuat kerja amal dengan menyebarkan mesej mengenai pendermaan organ cepada orang ramai supaya ebih banyak nyawa boleh diselamatkan.” katanya.
Idris iaiah antara beberapa penderma yang menyatakan kesanggupan untuk menderma hati kepada Afiqah-Bagaimanapun cuma dua orang saja yang datang membuat ujian awal.
Antara Idris dan seorang lagi penderma wanita. didapati dia paling sesuai selepas dibuat ujian darah, pemeriksaan imbasan hati dan jantung di Pusat Perubatan Subang Jaya, Selangor.
Idris bersama seorang rakannya yang turut menderma hati. Chew Hoong Ling menunjukkan kad derma organ “Saya Sudah Berikrar” pada pelancaran Sambutan Minggu Kesedaran Pendemia Organ dan Program Bicara Hati di Institut Jantung Negara (UN), baru-baru ini. NURUL Afiqah kini berusia 13 tahun.
Selepas menjaiani pembedahan, idris masih aktIf dengan aktiviti-aktiviti iasak termasuk mendaki Gunung KlnabaiuKegiatan amal Kegiatan amal sebenarnya tidak asing lagi bagi Idris. bahkan dia sudah sering menderma darah sejak usia muda.  Kini dia aktif dengan kempen derma organ. Baginya. darah yang didermakan itu akan Malcna pengorbanan ini sebenarnya luas.
Bagi saya. bukan balasan yang diperlukan tetapi memberi kehidupan kepada orang lain itu lebih bermakna. diganti balik secara semula jadi, begitujuga dengan menderma hati, yang masih tinggal akan terus tumbuh.
“Pengorbanan merupakan perkara yang hadir tanpa dirancang oleh indivfdu itu sendiri. Perkara ini lahir dari dalam diri tidak mengira bangsa, agama atau keturunan.
Sehingga kini saya masih meneruskan pelbagai aktiviti untuk mengumpul dana membantu Afiqah yang boleh diikuti melalui aman web, www.nurulafiqah.com.
Afikah kini terpaksa bergantung sepenuhnya kepada ubat-ubatan yang perlu diambilnya setiap hah sehingga mencecah RM 2 ribu sebulan,” katanya.
Afiqah perlu mengambil ubat sehingga usianya mencecah 18 tahun atau seumur hidup bergantung pada nasihat doktor.
Dana yang sedang dikumpul ini juga bertujuan membantu pesakit hati kronik dan kanak-kanak yang senasib dengan Afiqah.
Sempena Aidiladha yang juga dikenali sebagai Hari Raya Korban, Idris menyeru orang ramai agar mengangkat ikrar untuk mendermakan organ.
“Inilah pergorbanan yang boleh dilakukan sementara kita masih hidup untuk menjadi pengikrar. Sekiranya ajal kita sudah sampai. insya-Allah kita dapat memberi kehidupan baru kepada orang lain yang masih hidup.” ujarnya yang aktif dengan aktiviti Kempen Kesedaran Awam Pendermaan Organ sepanjang bulan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *